Gig med Warheim & Taketh

Ibland dyker det upp bra gig i stan. Ibland vill även banden att jag ska befinna mig längst fram med kameran. Förra helgen var ett sådant gig! Två band som lirade på Belsepub, Göteborg ville att jag skulle dokumentera deras gig och jag har ju alltid älskat spelningar! Det har ju alltid varit en cool grej att som fotograf bli tillfrågad att plåta band på scen, speciellt om bandet själv frågar. Jag har under alla mina år som fotograf gillat att få uppskattning för denna tjänst, men har även insett att det inte kommer att kunna bli lönsamt för framtiden. Kanske är jag inte tillräckligt bra, kanske har jag valt fel band att jobba med eller så är det så att det inte finns tillräckligt med budget i branschen för att som anlitad fotograf bli rimligt ersatt. I vilket fall så har jag övervägt att komma på gigen där jag uppskattar musiken och då banden/management betalar mig en symbolisk summa för min tid. Det är ju det jag gillar mest!

När David, sångare i Taketh skickade en förfrågan om att plåta deras gig så insåg jag att jag nu kommer att ha jobbat ihop med alla hans 3 band. Vid tidigare tillfällen har jag även plåtat Chugger 2 gånger och Eta Carinae 1 gång. Denna spelning skulle dock vara på Belsepub där inget av tidigare nämnda band blivit plåtade av mig. Säga vad man vill om olika klubbar och ljussättningar, men det handlar ju alltid att anpassa för att få bästa slutresultat. Jag plåtar aldrig några gig med blixt och det betyder att jag får anpassa det befintliga ljuset för bästa möjliga exponering. Jag hör ofta fotografer gnälla över vilket dåligt ljus det var på en viss klubb och det fanns knappt något ljus alls. Trodde ni att det skulle finnas det? Att plåta gig är ofta att plåta i mörker! Speciellt på småklubbar! Så om ni efter varje gig klagar på ljuset så kanske ni valt fel plats att fotografera på? Jag försöker iaf att se fördelarna med att fotografera på klubbar med "lite" ljus. Det är ju mysigt! Även kul att fotografera på platser man vanligtvis inte håller till på. Jag tycker också att det är fel att skylla på att utrustningen man använder inte är tillräckligt bra. Om du inte är nöjd med din utrustning, men inte har råd med det du önskar att använda dig av så kanske det inte är här du ska hålla till? Jag har själv varit i samma båt och tyckt att utrustningen inte räcker till, men då får man plåta annat där det inte krävs lika kraftig press på prylar.

Jag anser att min utrustning är den bästa jag kan få och önskar mig inget mer än vad som finns i min ägo. Lyckas jag inte med att få den kvalitet kunden önskar så har jag inte gjort jobbet tillräckligt bra. Jag kan med andra ord INTE skylla på min utrustning! Under denna spelning så pressade jag mina prylar till maxgränsen för att få tillräckligt bra exponering utan att tappa viktig kvalitet. Jag använder mig av en Nikon D3s vid liknande jobb plus mina 2,8 zoomar (14-24, 24-70) och även en 35:a 1,4 när f2,8 inte räcker till. Bilden här nedan är tagen med ISO 25600 f2,8 1/125 sek 14mm och det är gränsfall att det funkar, men eftersom det endast ska visas på webb så är det inga problem.

131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0005

Jag tog även en gruppbild på Taketh innan giget och det fanns ingen tid att styra upp något tidkrävande så miljön blev natten i korsningen utanför. Jag plåtar aldrig gruppbilder på hög ISO eller stor bländare då bildkvalitet och skärpedjup är viktigt för pressbilder, men här var det inte möjligt om jag fortfarande ville ha omgivningsljus i bilden. Gruppbilden nedan är tagen med ISO 6400 f4 1/80sek 32mm. Även det funkar för webb och skulle funka för tryck, men om jag vet att en gruppbild ska printas så föredrar jag att planera på ett bättre sätt.

131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0004

Nog om teknik. Min vän Alex, som även nyligen stått framför min kamera vid plåtning av nya pressbilder med Start a Fire, var vänlig att ställa upp med assist vid ljussättning av gruppbilden ovan.

131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0007

Sammanfattning av kvällen är att det var mycket trevligt att träffa alla jag fick träffa! Jag gillar också att vara fotograf på Belsepub för jag sätter mig i en pressad situation som är svår att få bra resultat ur, men mina kunder är nöjda vilket medför att jag blir nöjd! Jag plåtade även bandet Warheim som jag aldrig tidigare träffat. Mycket uppskattat att få plåta!

131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0001131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0002131104_Blogg_Gig_med_Warheim_och_Taketh_0003

Länkar till banden:

Taketh: https://www.facebook.com/taketh?fref=ts

Warheim: https://www.facebook.com/warheimofficial?fref=ts

Gilla, dela, mejla, granska, kritisera, hylla, bekräfta, ogilla eller sprid vidare! Att jag skriver i min blogg är för att ni ska förstå lite om hur jag upplever mina förfrågningar. Utan er = ingen blogg!